Viatge a Roma

El passat 5 de febrer de 2010, els alumnes del batxillerat humanístic i del social van anar a Roma en un sol dia. Marxaven el divendres al matí i s'hi estaven fins la nit: va ser una excursió diferent a les que s'han fet fins ara.
El professor que ho va organitzar va ser el Vicenç Reglà i el va acompanyar també l'Albert Bach.
En un principi, hauria d'haver estat per als alumnes que feien llatí, però després van decidir ampliar-ho als del social.
El preu era de 100€. Incloïa els bitllets d'avió + l'entrada al Colosseu.
Hi van anar 26 alumnes + 2 professors.

ITINERARI:
7:30 Arribada a l'aeroport de Girona de tot l'alumnat. La facturació ja es fa prèviament via internet,però cal un temps prudencial d'arribada.
9:05 Surt el vol direcció Roma- Ciampino.
10:40 Arribada a l'aeroport de Ciampino
11:10 Sortida de l'aeroport i pujada al bus.
11:50 Arribada a Termini.
12:05 Arribada al Colosseu.
13:30 Sortida del recinte. Entrada al fòrum.
15:00 Sortida del Fòrum i ruta al Panteó.
15:20 Dinar i esbarjo a la Piazza Rotonda.
16:40 Visita al Panteó.
17:00 Visita a la Fontana de Trevi.
17:30 Tornada a Termini.
18:00 Arribada a Termini. Temps d'esbarjo i compres per la zona.
19:40 Sortida de l'autobús de l'estació de Termini.
20:20 Arribada a l'aeroport.
21:30 Sort ida del vol Ciampino- Girona.
23:10 Arribada a l'aeroport de Girona.
23:30 Sortida de l'aeroport. Recollida dels pares.

Andrea Rodríguez, 3r A


Ara us oferim un text d'un dels alumnes, en Jordi Gafas de 2n de batxillerat

EXCURSIÓ A ROMA LA CIUTAT

Roma és una ciutat que no oblides, meravellosa malgrat els seus contrastos. Només d'arribar, a les afores, trobes pancartes electorals en les parades d'autobús, en les botigues, al metro, al costat dels bars... i fins i tot davant d'unes barraques que en realitat acabes descobrint que són les cases de la gent més pobra, que viu a les rodalies de la ciutat.

Contràriament, el centre és ple de zones comercials i per un moment t'oblides de tot allò que has vist a la zona perifèrica de la ciutat, gràcies als centres comercials, als restaurants (on hi podràs menjar unes pizzes delicioses i a bon preu, sempr e que sàpigues on anar), els museus i els monuments, les ruïnes, les botigues de souvenirs (que en realitat són trampes per atrapar alguna que altra noia adolescent despistada i foradar-li les butxaques) i les gelateries.

Aquest fet queda molt reflectit en l'estat i la conservació dels carrers. Quan ets a la zona pobra passes per uns carrers bastant estrets, amb construccions decaigudes i la pulcritud i la netedat tampoc són característiques pròpies d'aquesta zona. En afegit, la conducció és caòtica i es fa impossible quan circula algun camió o autobús.

Pense s que això és un problema d'infraestructures però aquest pensament canvia quan arribes al centre de la ciutat: et trobes en unes carreteres molt més amples i en alguns casos doblades, els edificis són immensos i hi abunden els restaurants i els centres comercials; tot i així, la conducció segueix sent un caos i acabes descobrint que la majoria de conductors no respecten gaire el codi de circulació (per dir-ho amb algun eufemisme).

Els serveis públics i d'atenció als usuaris segueixen bastant aquesta línia (la de l'eufemisme) i en certs casos es podrien arribar a classificar de tercermundistes (¿des de quan fas una reserva d'autobús per una hora en concret i deixen pujar a qualsevol que es coli menys a tu que has fet la reserva? Algú m'ho explica?).

En conclusió regna un clima de tensió, de nerviosisme i d'estrès i al visitant li acaba d on ant la sensació que potser els italians i els romans s'haurien de relaxar i gaudir una mica més de la seva meravellosa ciutat.

ELS MONUMENTS QUE VAM VISITAR
El Colosseu romà va ser acabat el 80 d.C. en l'època de Tit Flavi (en ple Imperi). Tenia una capacitat de 50.000 espectadors i s'hi
organitzaven lluites entre gladiadors i lluites de gladiadors contra feres i algunes recreacions històriques. Edifici d'u na gran magnitud i d'una bona conservació, que va viure la seva màxima esplendor en l'apoteosi dels jocs, que servien perquè la gent no estigués entretinguda i no fos crítica amb la gestió de Roma.


El fòrum era el centre d'activitat romà. Allà hi havia els temples per retre culte a les divinitats, les zones de comerç i el senat. Va ser construït en terreny pantanos, que va haver de ser drenat amb la Cloaca Maxima. El paviment és datat de l'època de Cèsar August (segle I d.C. aprox.) però l'últim monument construït és del 608 d.C., la Columna de Focas. Per això, trobem algunes zones més ben conservades que altres, tot i que pel que fa a la conservació no es pot comparar al panteó.

El Panteó deu ser probablement el complex arquitectònic romà més ben conservat, degut al seu ús que se n'ha fet i que encara es fa d'església. La seva construcció data del 27 a.C. i s'atribueix al consolat de Marc Vispani Agripa. Va ser fundat per retre culte a tots els déus, en una religió politeista com era la romana, on era freqüent l'absorció dels déus d'altres cultures.


Jordi Gafas

Comentaris