FUNDACIÓ MUNDET


MARC GRASSOT MARIN I XAVIER GIRALT SERRALVO
La Fundació Mundet és una associació de veïns situada a Sant Antoni de Calonge que es va crear amb l'objectiu d'ajudar a pagar les despeses mèdiques a la gent del poble. Era com una mena de seguretat social financiada en gran part pels diners que aportava Artur Mundet i unes quotes que pagava la població cada mes.

En l'actualitat s'obtenen uns ingressos a partir d'unes quotes de soci i de les rendes d'alguns edificis del poble que pertanyen a aquesta associació. Gran part d'aquest diners es volen destinar a activitats culturals i de lleure. La germandat proposa a la gent més jove del poble que formi part d'aquesta associació ja que els més joves són els que tenen més idees. Durant aquest any s'obriran les llistes d'inscripció. El president de l'associació ens enviarà un correu informant-nos del dia que estarà oberta aquesta llista i els ho comunicarem d'immediat.

Per altra banda, el centre ha pogut realitzar una activitat de formació del professorat a càrrec de Paco Cascón amb la col·laboració econòmica de la fundació.

Aquí us oferim una breu explicació de qui era i què va fer Artur Mundet.

Artur Mundet va néixer a Sant Antoni de Calonge el 8 d’abril de 1879. Era fill de Llorenç Mundet, un empresari de taps de suro. Artur, juntament amb els seus dos germans, es va incorporar a l’empresa de la família, fins a convertir-se en taper.
Al 1895 l’empresa va obrir un oficina a Nova York a càrrec del germà gran d’Artur, Josep, ja que a Catalunya estaven passant per uns temps de fam i en els que no es trobaven ofertes de treball. Artur feia de viatjant per tota Amèrica venent els taps de suro. Va viatjar bastants cops a Mèxic i al 1902 es va obrir una altre factoria de suro allà.
El 27 d’abril de 1906 Artur es va casar amb Anna Gironella, això va fixar la seva residència a Mèxic. D’aquest matrimoni van néixer cinc fills: Josefina, Teresa, Ramona, Ana i Artur que anava a ser l’hereu del negoci familiar però amb vint anys va morir d’una llarga malaltia.
Artur va obrir al 1907 una pròpia empresa embotelladora, Articles Mundet per Embotelladores, que es va convertir en una de les més importants del continent, gràcies que va introduir al mercat una variant del tap corona. Aquesta innovació va situar definitivament a Mundet com un dels industrials de major prestigi en Mèxic.
En el 1902 va començar a produir una pròpia línia de refresc: El Sidral Mundet, fet amb sidra i suc de poma. Es va fer molt popular a Mèxic i més tard a Estats Units i altres països d’Amèrica.
Com que va guanyar molts diners va decidir donar gran part d’aquests diners a Sant Antoni per ajudar a pagar la sanitat i a moltes famílies per ajudar a pagar l’aliment. També va donar molt diners per a construir les Llars Mundet.

Les Llars Mundet són un seguit de llars que principalment Artur les va fer construir per a nens orfes però avui dia o bé són habitatges, universitats o centres religiosos.

Comentaris