Pasqua en una família ortodoxa

GEORGIANA AFETELOR I CAMI BRATIANU

A diferencia d’aquí a Espanya a Romania hi ha unes tradicions bastant diferents i especials. 40 dies abans de la resurecció de Jesús, es fa un dejuni.

És tradició que pel dia de Pascua es pintin ous bullits de color vermell, això és degut que després de la crucificació de Déu les dones del poble varen portar ous en un cistell i el van deixar sota d’ell, la sang de Déu va caure sobre ells i els va tintar de vermell.
També hi ha alguns menjars tipics que es mengen en pasqua, com ara:

-Carn de xai: es cuina al gust de cadascú. El xai és el més típic que es menja aquell dia.
-Drob: es una barreja de carn i organs de xai, si es vol també hi pot haver de porc.
-Salata Biof: és una barreja de verdures amb maionesa feta a mà.
-Pasca: és una mena de tarta de formatge dolç que pot o no portar macarrons.
-Cozonac: és una mena de coca molt tova i dolça que pot o no portar xocolata i també pot o no portar rahat ( gominoles grans fetes principalment de sucre ).
- Ous vermells: es tracta d’ous bullits als quals se’ls pinta la closca de vermell, i amb un altra persona xocar-los per tal de trencar-lo, diguent “Cristos a inviat” i “Adevarat a inviat”, que significa, Déu torna a néixer, i que és veritat que ha tornat a néixer. Seguidament es menja. 


Comentaris