8 de març, dia internacional de les dones

JANINA ALEMANY I MARINA PÉREZ


El dia 8 de març es celebra el dia internacional de la dona. Aquest dia es reivindica el paper de la dona en la nostra societat actual, es demana la igualtat de drets en totes les persones siguin del sexe que siguin. Aquesta reivindicació s'han unit en els últims anys la reclamació de la igualtat salarial en el mercat laboral per a dones respecte als homes, les protestes per demanar la fi de la discriminació per raó de sexe o altres actes masclistes denunciats per nombrosos col·lectius, no només feministes.

Al març de 1857, en el marc de la revolució industrial, diverses dones van sortir a protestar als carrers de Nova York condemnant les miserables condicions en què treballaven al sector tèxtil. Si bé poden ser aquests els inicis de la celebració internacional, no està clar si aquest fet va tenir lloc el dia 8. També es relaciona amb l'incendi de la fàbrica Cotton o el de la Triangle Shirtwaist Company, de Nova York, el dia 25 de març de 1911, una indústria tèxtil on treballaven cinc-centes persones, en la seva gran majoria dones immigrants joves. En aquest darrer incident van morir 142 obreres que l'any anterior havien mantingut una important vaga per demanar millors condicions laborals.

El color lila és el representatiu del Dia de la Dona, i el que adopten les dones o els edificis com a signe de la reivindicació. En els 60 i els 70 les dones socialistes van escollir aquest color com a símbol de la lluita feminista i posteriorment se li va associar a la jornada que es celebra cada 8 de març.

Aquí deixem 2 vídeos que expliquen per què es celebra aquest dia:

Aquest any s'ha convocat  una vaga per aquest dia per fer més evident el paper de les dones a la nostra societat. 
Aquí teniu dos vídeos que expliquen algunes reivindicacions:



Comentaris